2008. január 17., csütörtök

Vágy és vezeklés

A Vágy és vezeklés (Atonement) egy 2007-ben készült brit dráma Joe Wright rendezésében. Az Ian McEwan azonos című regényén alapuló film főszereplői James McAvoy és Keira Knightley. A Working Title Films produkciójában készült alkotást a Universal Pictures nemzetközi formái forgalmazzák világszerte, így az Egyesült Államokban a Focus Features, míg Magyarországon a UIP-Duna Film. Az Egyesült Királyságban és Írországban 2007. szeptember 7-én került a mozikba, Észak-Amerikában pedig korlátozott számű filmszínház tűzte műsorára december 7-től. A magyar premier 2008. január 24-én lesz.

A Vágy és vezeklés ősbemutatója a 2007-es velencei filmfesztiválon volt augusztus 29-én, a fesztivál nyitófilmjeként, amivel a 35 éves Wright a legfiatalabb direktorrá vált azok között, akiknek alkotása a tekintélyes rendezvény elsőként vetített filmje. Emellett a produkció számos más mustrát is megjárt, többek között a torontói filmfesztivált és a Vancouveri Nemzetközi Filmfesztivált.

2007. december 13-án a filmet 7 Golden Globe-díjra jelölték, végül kettőt kapott meg, köztük a legjobb filmdrámának járót.
A történet:Anglia, 1935 nyara. A fenyegetően közeledő II. világháború árnyékában az előkelő Tallis család tagjai összegyűlnek egy hétvégére viktoriánus kastélyukba. A forró vasárnap derűje alatt azonban feszültség s elfojtott érzelmek lappangnak. Az írónak készülő, élénk fantáziájú kislány, Briony Tallis végzetes félreértéseket követően alaptalanul meggyanúsítja Robbie Turnert, a házvezetőnő fiát, s egyben nővére, Cecilia szerelmét egy szörnyű bűntett elkövetésével. Ám már a gyanú elég ahhoz, hogy Cecilia és Robbie románcát tönkretegye, s mindörökre megpecsételje mindannyiuk életét.
Fogadtatás:A filmet kedvezően fogadták a kritikusok. 2007 decemberében az újságírói véleményeket összegző Rotten Tomatoes oldalán 84%-ban lelhető fel pozitív visszajelzés, 140 kritikus értékelése alapján.A filmet az Oscar-díj komoly esélyeseként tartják számon.

2007. december 13-án a Vágy és vezeklést 7 Golden Globe-díjra jelölték, többre, mint bármely más alkotást ebben az évben.
Box office:A Vágy és vezeklés 2007. szeptember 7-én került az Egyesült Királyság mozijaiba, ahonnan január elejéig 23,4 millió dollárnak megfelelő összeget gyűjtött.Észak-Amerikában két hónappal később, december 7-én mutatták be, limitált kópiaszámon. 32 filmszínházból három nap alatt 784 ezer dollárt hozott, ami magas, 24 ezer dolláros mozinkénti átlagot jelent.A második heti terjeszkedés alkalmával a film már a toplista első tíz helyezettje közé is bekerült,majd január közepén már országosan is látható volt. Világviszonylatban 63 millió dollárt keresett január közepével bezárólag.

Nincsenek megjegyzések: