2008. január 26., szombat

A karib tenger kalózai: A világ végén

A Karib-tenger kalózai: A világ végén (Pirates of the Caribbean: At World's End) egy 2007-es kalandfilm, a Karib-tenger kalózai-trilógia befejező része, A Fekete Gyöngy átkát (2003) és a Holtak kincsét (2006) követve. A rendező újfent Gore Verbinski és a szereplők is kivétel nélkül visszatérnek. Chow Yun-Fat elsőízben tűnik fel mint Szao Feng, illetve egy rövid szerep erejéig a The Rolling Stones gitárosa, Keith Richards is tiszteletét teszi a vásznon Jack Sparrow apjaként. A Disney és Jerry Bruckheimer filmje világszerte a 2007. május 24-i hétvégén került a mozikba, így Magyarországon is.
A történet:Will Turner és Elizabeth Swann összefognak régi ellenségükkel Barbossa-val, hogy megmentsék Jack Sparrow kapitányt és Bill Turnert. Keletre hajóznak, ahol összetalálkoznak az új gonosztevővel, Sao Feng-gel, aki a "Világ végére" vezető térképet keresi. Feng a Császárnő nevű hajó kapitánya, amelyen vendégül látja a titokzatos "sárkány-asszonyt". Will és Barbarossa végül a tengerfenéken találja meg Jack Sparrow kapitányt és hajóját, a Fekete Gyöngyöt. Együtt szinte lehajóznak a térképről, árulás és hűtlenség között navigálva szövetségeseket keresnek, hogy megvívják utolsó döntő csatájukat.
Egyéb:A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka 2003-as sikerét követően a színészek és a készítők további két, egyszerre forgatandó folytatásra írtak alá szerződést.A harmadik részben Gore Verbinski rendező a szereplőkkel kívánt többet foglalkozni, miután a második résszel megalapozta a cselekmény irányát. A filmben tanúi lehetünk Jack Sparrow meghasonulásának, Barbossa politikai manipulációinak, Will és Elizabeth igazi felnőtté válásának és egyre felelősebb feladatvállalásainak, a Davy Jonesban és Norringtonban növekvő emberségességnek és ugyanezen jellemvonás csökkenésének Bocskor Billben.Johnny Depp színész boldog volt, hogy több időt tölthet együtt a vásznon Geoffrey Rushsal, mint az első filmben: „Olyanok vagyunk, akár két idős hölgy, akik a kötőtűiken veszekednek…fantasztikus!”Valódi kalózszövetségek szolgáltak ihletül Ted Elliott és Terry Rossio forgatókönyvíróknak, mikor új szereplőket ötlöttek ki történelmi személyiségek alapján, hogy a főszereplőkön túl bővítsék a karakterek tárházát.

A harmadik film egyes részeit A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse helyszíni forgatásának idején vették fel, amely hosszadalmas munka 2006. március 1-jén fejeződött be.2005 júliusában, a második rész produkciós szünetében megerősítést nyert, hogy Chow Yun-Fat fogja alakítani Szao Fenget.Chow élvezte szerepét, még a stábtagokat is segítette kellékekkel.A forgatás augusztusban folytatódott a szingapúri díszlettel, amit a Universal 12-es stúdiójában építettek fel. 40 elemet tartalmazott, köztük egy 24x40 méteres tartályt, aminek mélysége 1 méter. Mivel a 18. századi Szingapúrról nincs sok feljegyzés, a készítők úgy döntöttek, az azonos korú kínai és maláj városok expresszionista stílusában alkotják meg. A város dizájnját Verbinski egyben a gyógyfürdő-kultúra egyfajta paródiájának is szánta, ennek szellemében a díszletek között gombákat helyeztek el. E természetességnek megfelelően, Szao Feng fürdőházának padlólapjait kézzel vágták, s a nedvességet is ténylegesen megalkották, több gallon víz és a forgatáson a megvilágításhoz használt felszerelés segítségével.

Keith Richardsot, aki részben mintául szolgált Johnny Depp számára Sparrow eljátszásában, eredetileg szerepeltetni szerették volna a Holtak kincsében, azonban a történetben nem tudtak helyet találni neki,ráadásul A világ végénbeli jeleneteiről is majdnem lemaradt, mivel egy pálmafáról leesve megsérült. 2006 júniusában, Verbinskinek sikerült megfelelő időpontot találni a zenész számára szeptemberben,amely három forgatási napon Richards részegen dolgozott.2006 augusztusában folytatódtak a felvételek, a Utah államban található Bonneville Salt Flats területén, s egészen 2007 elejéig tartottak, hetven napon át a kaliforniai partoknál, mivel a karibi helyszíneken játszódó részek már megvoltak 2005-ben. A csúcspontként szolgáló csatát egy korábbi légihangárban vették fel Palmdale-ben, Kalifornáiban, ahol a szereplőknek úszóruhát kellett viselniük a jelmezük alatt. Az átázott díszletet fagypont alatt tárolták, hogy a baktériumok ne jelenjenek meg rajtuk, s ne fertőzzék meg a stábot. Egy második forgatócsoport a Niagara-vízesésnél forgatott.

A forgatás 2007. január 10-én fejeződött be Molokain,s a film első összevágott változata három órás volt.Húsz percet levettek belőle, nem számítva a végefőcímet, noha Jerry Bruckheimer producer fenntartotta, hogy a hosszas játékidő szükséges a végső összecsapás megfelelő hatásához.Hans Zimmer szerezte a kísérőzenét, ahogy tette azt az előző rész esetében is. Nyolc új motívumot komponált, köztük új szerelmi főtémát A világ végén soundtrackjére.

A 2006-os San Diego Cominc-Con International-on egy kétperces felvételt mutattak be, melyben Jack Sparrow kapitány és a legénység a hajó egyik végéből a másikba fut, hogy a feje tetejére állítsák, illetve Sparrow és Davy Jones kardpárbajt vív egy hajó árbocán az örvényes csatában.A meglehetősen csendes kampány után az előzetes végül napvilágott látott a 2007-es ShoWesten.2007. március 18-án mutatták be A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka speciális vetítésén, melynek a „Pirate Ultimate Fan Event” elnevezést adták, majd az előzetes március 19. után az interneten is elérhetővé vált.

A NECA gyártásában készült játékfigurák április végén kerültek a boltokba.Társasjátékok, úgymint sakk, Monopoly és kockajáték szintén készültek. A filmmel azonos című videójáték május 22-től vásárolható meg Xbox 360, PlayStation 3, Wii, PSP, PlayStation 2, PC és Nintendo DS formátumban.Szintén ezen a napon lépett kereskedelmi forgalomba a filmzenealbum és annak remixváltozata.

Kezdetben, 2006 júliusában, a Disney egy képviselője tagadta, hogy a harmadik film címe A világ végén lenne, azonban augusztus 31-én Terry Rossio megerősítette, hogy erre esett a választás.A film világpremierje 2007. május 19-én volt Disneylandben, a produkciót inspiráló parki attrakció otthonában, ahol az előző részek is debütáltak. A Disney lehetőséget ajánlott a tehetősebb közönségnek a belépésre 1500 dolláros jegyárral, amely összeggel a Make-A-Wish Alapítványt támogatták.Néhány héttel a bemutató előtt a Walt Disney Pictures úgy határozott, az eredeti elképzelések szerinti, 2007. május 25. péntek hajnali 00:01-kor kezdődő vetítések helyett már csütörtök este nyolc órakor a mozikba kerül a film.

Nincsenek megjegyzések: