2008. január 19., szombat

Disturbia

A Disturbia egy 2007-es thriller Shia LaBeouf főszereplésével, aki zűrös tizenévesként háziőrizetbe kerül, s úgy véli, szemtanúja, amint az egyik szomszédja gyilkosságot követ el. A filmet erősen inspirálta Alfred Hitchcock Hátsó ablak című alkotása, azonban nem remake-je a klasszikusnak. A 2007 áprilisában nagy sikert aratott Disturbiát az MPAA végül PG-13-as kategóriába sorolta, miután eredetileg R korhatárt szabott meg neki. Magyarországi bemutatójára 2007. augusztus 16-án került sor, 16 éven felüli nézőknek ajánlva.
A nem magyarított cím az angol nyelvet kevéssé ismerőknek nehezen értelmezhető. A sajátos kifejezés a „disturb” (zavar, zaklat) és a „suburbia” (külváros) szavak összerántásával keletkezett.
A történet:Kale-t (Shia LaBeouf) minden tizenéves megirigyelné. Egész nap csak videójátékokkal játszik, netezik, nassol és tévét néz. Övé az egész ház, és egy gyönyörű, fiatal lány, Ashley (Sarah Roemer) éppen most költözött a szomszédba.
Egyetlen probléma van csak: nem hagyhatja el a házat. Kale-t háromhónapos házi őrizetre ítélték, és ha harminc méternél messzebb merészkedne a háztól, azonnal igazi börtönbe csuknák. Ott pedig nincsenek sem videójátékok, sem kábeltévé.
Kale élete nem mindig volt ilyen. Egy évvel ezelőtt még édesanyjával (Carrie-Anne Moss) és édesapjával boldog családként éltek. Azután apja meghalt autóbalesetben, amiért Kale felelősnek érzi magát. A traumának komoly pszichológia következményei lettek. A korábban nyílt, barátkozós fiú most zárkózott és visszahúzódó. Amikor egy érzéketlen tanár szóba hozza az apját, Kale elveszti a fejét és megveri. Csak az anyja közbenjárása menti meg a börtöntől.
A fiú a bezártságtól kezd valóban megőrülni, miközben az anyja éjt nappallá téve dolgozik, hogy eltartsa magukat. Ahogy a falak összezáródnak körülötte, Kale felfigyel a külvilágra, és elkezd kémfelszerelés segítségével leskelődni a szomszédai után. Főleg Ashley érdekli, aki nemsokára észreveszi a fiút. Meglepetésére azonban nem haragszik, hanem ő is érdeklődni kezd a fiú "hobbija" iránt.
Ami kezdetben játéknak tűnik, halálosan komollyá válik, amikor Kale és Ashley felfedezik, hogy egyik szomszédjuk (David Morse) valószínűleg sorozatgyilkos. Ám ki fogja ezt elhinni nekik? Az is lehet, hogy csak a képzeletük játszik velük, de az is, hogy az általuk leleplezett titok az életükbe kerül.
Hiszen minden sorozatgyilkos valakinek a szomszédja...
Fogadtatás:A filmet összességében jól fogadták a kritikusok. A Rotten Tomatoes oldalán 69%-on áll, kiemelve, hogy a Disturbia „feszült, finom thriller Shia LaBeouf figyelemre méltó alakításával.”A javarészt pozitív visszajelzések fényét emeli, hogy a film nem operál különösebben rendhagyó eszközökkel. Jeff Strickler, a Minneapolis Star Tribune munkatársa szerint „a kiszámíthatóságot kompenzálja a film energiája”Peter Travers a Rolling Stone-tól azt írja, „nincs értelme lehúzni ezt a thrillert a következetlenségei, logikai buktatói miatt, mikor az akció, az izgalom és a szexuális töltet ilyen jól van tálalva.”

Az ellentábor azonban kifogásolta az eredetiség hiányát, s gyakran hasonlította a Hátsó ablakhoz, amely megmérettetésből nem meglepő módon Hitchcock filmjét hozták ki győztesen. Az egyik kritikus szerint a „Disturbia olyan, mintha a Hátsó ablakot idióták írták és rendezték volna, James Stewart helyére pedig egy disney channeles kölyök került volna.”

A nézőknek különösen tetszett, amit láttak. Közel 25 ezer szavazattal a film 7,2 csillagon áll az IMDb-n,míg a Rotten Tomatoes felhasználóinak szavazatátlaga 85%.
Box office:A film 2007. április 13-án nyitott közel háromezer moziban Észak-Amerikában, s három nap alatt 22,2 millió dollárt hozott, amivel megszerezte az első helyet a box office-listán.Ezt a pozíciót további két hétig sikerült megtartania, 13, illetve 9 millió dollárral;utóbbi az év legalacsonyabb összege, ami az első helyhez elegendő volt.Három heti #1 idáig egyetlen másik film sem volt 2007-ben, s az április havában bemutatott filmek közül csak a Disturbia volt a heti legnézettebb film. A Vadidegen, Törés, az Elhagyott szoba és a Next is hiába szállt versenybe vele szemben. A dobogó felső fokának elhagyása után is jól tartotta magát a film, így végül 80,1 millió dollárral zárta pályafutását.

Az Egyesült Államokon és Kanadán kívül a nyár és az ősz folyamán fokozatosan terjeszkedik a film. Szeptember elejéig 24 millió dollárt tudhat magáénak, eddigi legsikeresebb piacainak Ausztrália (3,9 millió dollár) és Dél-Korea (3,7 millió dollár) bizonyultak. Németország, Spanyolország és az Egyesült Királyság szeptember folyamán kerül sorra.

Magyarországon a Disturbia gyakorlatilag észrevétlen maradt. A UIP-Duna Film Budapesten 6 moziban mutatta be, azonban az első hétvégén csupán 2928 néző váltott rá jegyet, míg az ugyanekkor startoló Törésre majd' négyszer ennyien.A listán nyolcadik helyen indító film a MoziÜnnepnek köszönhetően harmadik hetében is ugyanannyi bevételt hozott, mint a másodikban (3,2 millió forint); szeptember 9-ig a fővárosban 17 561-en látták.

Nincsenek megjegyzések: