2008. január 3., csütörtök

Golyózápor

A Golyózápor (Shoot 'Em Up) egy 2007-es amerikai akciófilm Michael Davis írásában és rendezésében, Clive Owen, Paul Giamatti és Monica Bellucci főszereplésével. Észak-amerikai bemutatója 2007. szeptember 7-én volt, Magyarországon december 27-én került a mozikba.
A történet:A film főhőse a titokzatos Smith, akinek kiterjedt katonai háttere van, emellett imádja a sárgarépát, s aki semmi mást nem akar, mint hogy békén hagyják. Ám hamarosan bonyolult politikai konspiráció közepében találja magát, miután belekeveredik egy vajúdó nő és néhány bérgyilkos összetűzésébe. A nő meghal, így Smith fogja az újszülöttet és egy prostituálttal az oldalán menekülni kényszerül. A szokatlan család nyomában ott liheg a gyermek halálát akaró Hertz és gyilkosainak hadserege.
Produkciós jegyzetek:Michael Davis író-rendező eredeti elképzelését a filmstúdiók elutasították, így elkészített egy 17 perces animációs jelenetet, ami 17 ezer rajzolt vonalból állt, s ezzel kívánta bemutatni a stúdióvezetőknek, hogyan is néznének ki a film akciójelenetei. Ezen munkája felkeltette Bob Shaye, a New Line Cinema CEO-jának figyelmét, aki zöld utat adott a projektnek, Davis rendezésével.Miután Clive Owen és a többi színész leszerződött, a produkció munkálatai Torontóban, Kanadában kezdődtek meg 2006. február 13-án, s május 8-ig tartottak.

Noha a Variety eredetileg a 2006 év végi bemutatóról adott értesítést,s az első, tesztjellegű vetítések is azon év szeptemberében történtek,a film startolását végül 2007. szeptember 7-re tűzték ki. A korai vetítéseken részt vett közönség visszajelzései vegyesnek bizonyultak. A Worstpreviews oldalán az volt olvasható, „...a stúdió bemutatta a filmet több helyen is, s az általános nézői vélekedés szerint a film nem több egy nagy golyózápornál...Míg sok ember nem lát ebben semmi rosszat, a probléma az, hogy a forgatókönyv a lövöldözésekkel kezdődik és aztán kerekedik belőle sztori, s nem fordított módon.”A 2007-es San Diego Comic-Con résztvevői ugyanakkor sokkal jobban élvezték a látottakat.
Fogadtatás:A filmkritikusok véleménye a filmről élesen megoszlott. A Variety szerint „erőszakos és aljas egyforma mértékben”, de „a stílusa túl merész, hogy ezeket őszintén elutasítsa.”
A Hollywood Reporter kevésbé kívánt állást foglalni, mikor azt írta: „Aki bonyolult jellemfejlődést vagy kidolgozott cselekményt vár, az csalódni fog, de az akciórajongók rengeteg kellemes percet lelnek majd ebben a filmben, amely mellett a Fegyverek istene visszafogottnak hat,” illetve azt, hogy a film „nagyon ostoba, de tagadhatatlanul szórakoztató is.” Peter Travers a Rolling Stone-tól dicsérte a filmet (három csillagot adott neki a négyből), mondván a Golyózápor az akciómegszállottak nedves álma, ami nélkülözi az értelmet és a motivációt.”
Michael Phillips a Chicago Tribune hasábjain ellentétes véleménnyel szolgált, s az egy csillagos értékelése alátámasztásaként becsmérelte a film „vidám kegyetlenség[ét],” magát a művet pedig „durvának és visszataszítónak”, illetve „ostobának” titulálta; a New York Times újságírója, A. O. Scott még ennél is messzebbre ment, mikor „értéktelen hulladéknak” nevezte a Golyózáport.

2007 december elején a Rotten Tomatoes-on a Golyózápor 67%-on áll közel 140 vélemény alapján, 6.2/10 pontos átlagos értékeléssel.
A „Cream of the Crop” szekcióban azonban „rothadt” paradicsomot érdemelt ki a film, 54%-kal, 5.7/10-es átlagponttal.

Monica Bellucci, a film női főszereplője maga szinkronizálta szerepét a francia és az olasz változatokban.
Box Office:A jegypénztáraknál a film szerényen szerepelt. Nyitóhétvégéjén, 2007. szeptember 7-9 között 5,7 millió dollárt hozott, amivel csak a negyedik helyre bírt felkapaszkodni.Ezt követően hamar tűnt el a süllyesztőben, végül 12 millió dollárt gyűjtve Észak-Amerikában.

Nincsenek megjegyzések: