2008. január 26., szombat

John Rambo

A John Rambo (Rambo) egy 2008-as akciófilm Sylvester Stallone főszereplésével, írásában és rendezésében. A produkció a negyedik rész a Rambo-filmsorozatban, húsz éves kihagyással követve a Rambo III-at.
Bemutatójára 2008. január 25-én került sor Észak-Amerikában, amit a magyar premier kevesebb, mint két héttel követ.
A történet:Húsz év szállt tova, mióta Rambo segített Afganisztánban a mudzsahid felkelőknek a szovjet megszállással szemben, s ma az egykori katona nyugalmas életet él Thaiföld északi részén; fegyvereit már régen eladta egy horgászorsóért cserébe. A történelem leghosszabb ideje zajló polgárháborúja azonban a hatvanadik évébe lép a közeli thai-burmai határon. Egyre többször keresztezi Rambo félreeső falva a felkelők, zsoldosok, orvosok és békefenntartók útját, de a legtöbbjük sosem tűnik fel újra.

Egy napon humánjogi misszionáriusok, Sarah Miller és Michael Burnett keresik fel Rambót, azzal a kéréssel, hogy vigye fel őket a Salween folyón, hogy élelmet és gyógyszereket vihessenek egy kétségbeejtő helyzetű törzsnek. Elmondásuk szerint a burmai hadsereg taposóaknákat helyezett el a tözs falujába vezető utak mentén, így azt szárazföldön megközelíteni lehetetlen. Eleinte Rambo határozottan elutasítja a burmai átkelést, azonban tudja, a segítsége nélkül ezek az emberek odavesznének, így végül eleget tesz a kérésnek.

Két héttel azután, hogy Rambo kitette a csoportot a veszélyes területen, Arthur Marsh lelkész azzal a dermesztő hírrel érkezik, hogy a segélymunkások sosem tértek vissza dzsungelbéli küldetésükről, a követségek pedig nem hajlandóak segítséget nyújtani megtalálásukban. Marsh tudja, hogy Sarah-t, Michaelt és a többieket a burmai hadsereg tartja fogva. A mentőakcióhoz szükséges zsoldosok felbérléséhez jelzálogot vett fel a házára, s a gyülekezete félretett pénzét is felhasználta. Most, annak ellenére, hogy Rambo megesküdött rá, kerüli az erőszak minden formáját, a tudat, hogy ártatlan misszionáriusokat használnak biztosítéknak egy brutális háborúban, nem hagy más választást számára, minthogy az ellenséges vonalak mögé merészkedjen eddigi legveszélyesebb akciójában.
Egyéb:1982 októbere óta, amikor is Rambo debütált az Első vér című részben, John Rambo az erős, mégis sebezhető katona megtestesítője. Összetört, de gyilkos harcos, aki felkel az elnyomás és igazságtalanság ellen. Az első filmben, mely David Morrell azonos című regényének (First Blood) adaptációja, John Rambo vietnami túlélő veterán, magasan képzett, kitüntetett katona, akit a népszerűtlen háború után kiközösítenek saját hazájában. Három filmmel és húsz évvel később, Rambo világszerte a hős, elnyomás ellen küzdő harcost jelenti. A modern háborús területeken Afganisztántól Irakon át Burmáig a Rambo szó egyszerre utal különösen veszélyes katonai akcióra, vagy épp ellenkezőleg, olyasvalakire, akit a körülmények kényszeríttettek az erőszakra.
Rambo, a fizikailag brutális, ám érzelmileg sebezhető figura, német és indián mitikus alakok keveredéséből született, hogy végül egyetemes húrokat pendítsen meg a moziba járókban, és globális ikonná nője ki magát a filmbeli karakter. Rambo mind a populáris, mind a politikai közbeszéd tárgyává vált, mialatt a filmsorozat sikere Stallone-t a korszak egyik nagy sztárjává tette.
"A különbség Rambo és egy szuperhős között, a tényt leszámítva, hogy előbbi valódi ember, aki valós történésekben él, az a bosszú etikai megközelítése - mondja Kevin King producer, Sylvester Stallone produkciós cégének ügyvezetője (Rocky Balboa, Get Carter, Copland). - Rambo erőszakossága nem emberfölötti. Brutalitása emberi, valódi. Kizsákmányolt ember, aki birtokolja azon képességeket, hogy vissza tudjon vágni, ha rákényszerítik.”
Egyesek szerint olyan filmek feltámasztása a negyedik rész segítségével, mint a Rambo, a Die Hard, és az Indianai Jones, abból a vágyból ered, hogy az akcióhősöket ismét átlagos földi embereknek láthassuk, akik különleges, de mégis a valóság szülte körülmények közé keverednek.
Mindhárom eddigi Rambo-film a box-office lista első helyén indított, és bevételi rekordokat állított fel, milliárdokat hozva világkörüli útján. Minden, a filmeket érő kritika ellenére, a sorozat és Rambo alakja nemcsak hogy kiállta a támadásokat, de globális, nyelveken és kultúrákon átívelő fogalommá nőtte ki magát.
"Azt gondolom épp azért lett Rambóból ekkora sikermárka, mert az elnyomott többség hőse. Borzasztó, legyőzhetetlennek tűnő nehézségekkel kell szembenéznie, és győzedelmeskedik. Kitaszított, meg nem értett figura. Az a fajta magányos farkas, akinek sorsa elgondolkodtatja a nézőt, akivel azonosulni tud.” - vallja John Thompson producer.

Rambo valamelyest megtestesítőjének Stallone-nak az alteregója. A vele dolgozó stáb többségében műveltnek, viccesnek, művészinek, és energikusnak találta Stallone-t, olyasvalakinek, aki az ellentétek embere, aki folyamatos párbeszédben, és együttműködésben dolgozik, mégis egészen egyértelműen tudja, mit akar, és meg is követeli azt. A színészek megfogalmazásában Stallone "a színészek színésze”, aki inspirálóan hat az alakításokra, mégis egészen tömör, néha brutálisan direkt, mind véleményében, mind rendezésében. Született mesemondó, és harminc éve, a karrierje kezdete óta Oscar-díjas író, aki mégis sokkal inkább az izomzatáról ismert, mint eszéről.

Nincsenek megjegyzések: