2008. január 10., csütörtök

A törés

A Törés (Fracture) egy 2007-es amerikai thriller Gregory Hoblit rendezésében, az Oscar-díjas Anthony Hopkins és az Oscar-díjra jelölt Ryan Gosling főszereplésével. A két színész pszichológiai párharcára épülő film vegyíti a bírósági eljárást taglaló és a krimikre jellemző cselekményelemeket. Az Egyesült Államokban a New Line Cinema mutatta be 2007. április 20-án, míg Magyarországon ugyanezen év augusztus 16-án kerül a mozikba az InterCom forgalmazásában.
A történet:A krimik hazudnak. Nem nehéz rájönni, ki követett el egy gyilkosságot. Az igazi feladat az, hogy rá is kell bizonyítani: ha a bíróság nem ad hitelt a vád képviselőjének, minden hiába. Ted Crawford (Anthony Hopkins) rendszertervező-mérnök. Akkurátus, a részletekre mindig figyelő ember. Amikor megöli fiatal feleségét (Embeth Davidtz), akkor is felkészül minden lehetséges meglepetésre. Tettét beismeri, de a rendőrség nem talál bizonyítékot... Bizonyíték híján pedig a bíróság szerint Crawford ártatlan. A kerületi ügyész helyettese (Ryan Gosling) azonban a féri nyomába veti magát, és ezzel megkezdődik a két férfi párbaja: mindketten megpróbálnak túljárni a másik eszén, megpróbálják kihasználni a másik hibáját, és igyekeznek csapdába csalni ellenfelüket. De most, ha valaki csapdába esik, az is csak egy elterelő hadművelet része. Mindketten túl jók a szakmájukban.
Fogadtatás:A filmet mind a kritikusok, mind a nézők jól fogadták. A Rotten Tomatoes oldalán a vélemények 71%-ban pozitívnak bizonyultak, azzal a konszenzussal, hogy „Gosling és Hopkins remek alakítást nyújtanak.” Az Internet Movie Database több mint hétezer szavazója szintén 71%-ra, azaz 7,1 csillagra értékelte a Törést.
Box office:A filmet 2443 moziban mutatta be a New Line Cinema Észak-Amerikában. Első hétvégéjén 11 millió dollárt hozott,ami közepes eredmény – ugyanakkor a legmagasabb a rendező, Gregory Hoblit karrierjében –, s az április 20-22-i hétvégén a toplista második helyére volt elég; a második hete első Disturbiát nem tudta legyőzni, de kettővel a több moziban vetített Elhagyott szoba előtt futott be. Az ezt követő hetekben az érdeklődést csak lassan fogyott a Törés iránt, így végül 39 millió dollárral zárt Amerikában.

A világ többi részén még számos ország várja a film bemutatóját, 2007. július végéig 37 millió gyűlt össze az USA-n és Kanadán kívül. Az eddigi legnagyobb piacnak Franciaország bizonyult, ahol a májusban startolt produkció 8,3 millió dollárt keresett.

Nincsenek megjegyzések: