2008. január 9., szerda

Hideg nyomon

A Hideg nyomon (Gone Baby Gone) egy 2007-es bűnügyi filmdráma, Ben Affleck első rendezése. A forgatókönyvet Dennis Lehane regénye alapján Affleck és Aaron Stockard írta. A főszerepben a rendező öccse, Casey Affleck, illetve Michelle Monaghan látható, mint két magándetektív, akik egy négy éves elrabolt kislány után nyomoznak Boston egyik körzetében, Dorchesterben. A további szereplők között találjuk Morgan Freemant, Ed Harrist és az alakításáért számos díjban részesült Amy Ryant.

A film bemutatója 2007. október 19-én volt Észak-Amerikában. Az Egyesült Királyságban ugyanezen év december 28-ára volt kitűzve a premier, azonban a film tartalma és Madeleine McCann eltűnése közötti hasonlóságok miatt egy későbbi időpontra, 2008. április 18-ára halasztották. Magyarországon január 10-én mutatja be a Fórum Hungary.

A Hideg nyomont Golden Globe-díjra jelölték a legjobb mellékszereplő színésznő kategóriában.
A történet:Boston egyik szomszédságában, Dorchesterben eltűnik egy négy éves kislány, Amanda McCready. A rendőrség nem jut az ügyben egyről a kettőre, így Amanda elkeseredett nagyszülei két magánnyomozót, Patrick Kenzie-t és Angie Gennarót kérik fel unokájuk megtalálására. A detektívpárosnak minden idegre és erőre szüksége van a drogosoktól, pedofiloktól és más veszélyes alakoktól hemzsegő környéken. Az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy Amanda édesanyja, Helene maga is kábítószerfüggő. Hamarosan a média is felfigyel az esetre, így Kenzie és Gennaro a nagyhírű nyomozó, Remy Bressant és Jack Doyle rendőrkapitány segítségét kéri.
Fogadtatás:A film szinte egyöntetűen pozitív visszajelzéseket kapott, a Rotten Tomatoes oldalán a kritikusok 93%-a találta a filmet jónak.

Az egyik neves újságíró, Peter Travers a Rolling Stone-tól azt írta, „Mindkét Affleck-fivér diadalt arat ebben a megbabonázó thrillerben”,míg a New York Post szerint a film egy „csavaros, moralitásában homályba burkolózó, kielégítő neo-noir.”Bírálat abban nyilvánult meg a film felé, hogy túlzásba esik „Boston hitvány tündöklésének megjelenítésére” tett, egyébként dicséretes kísérletben. „Az eredmény nem sokkal több, mint amit az Aljas utcák tett New Yorkkal, vagy a Gyilkos túra Appalachiával” – vélte a Slate munkatársa.

Nincsenek megjegyzések: