2008. január 20., vasárnap

Az ügynökség

Az ügynökség (The Good Shepherd) egy 2006-os amerikai film, Robert De Niro második rendezői munkája. A főszerepben Matt Damon és Angelina Jolie látható, akiket széles mellékszereplői gárda egészít ki, köztük De Niro is. Az executive producerek egyike Francis Ford Coppola.
A film bemutatója Észak-Amerikában 2006 karácsonyán volt, Magyarországon közel egy évvel később, 2007. november 8-án.
A történet:Edward Wilson hallgatag és zárkózott, a Yale hallgatójaként makulátlan erkölcsű fiatalember, aki számára a becsület és a diszkréció jelentik az értékeket. Karrierje akkor kezdődik, mikor bekerül a Stratégiai Szolgálatok Irodájába (Office of Strategic Services), a CIA elődjébe. Itteni munkája során idealizmusa állandó gyanúba fordul a hivatalnál jelenlévő hidegháború-paranoia révén. Végül befolyásos, tapasztalt operatívvá válik, mialatt bizalmatlansága egyre nő mindenki felé, aki csak körülveszi. A munkájához való elkötelezettsége azonban megköveteli az árát, így nem csak egykori elképzeléseit, de végül családját is fel kell áldoznia az ügynökségért.
Fogadtatás:A kritikusok vegyesen fogadták a látottakat. A Rotten Tomatoes oldalán olvasható visszajelzések alig több, mint fele (55%) nyújt pozitív véleményt. Az összegzés szerint „a fiktív CIA-eredetfilm túl hosszú és unalmas erőfeszítés.”
A magas költségvetésű, 85 millió dollárt felemésztő Az ügynökség 2006. december 22-én került az amerikai mozikba. 9,9 millió dollárral indított,amit végül 59,9 millióra növelt, köszönhetően a karácsonyi szezonban kiemelkedő mozilátogatási kedvnek. Észak-Amerikán kívül további 39,2 millióval gyarapodott a film bevétele,így összesen kevés híján százmillió folyt be a kasszákba.
Egyéb:Noha a film fikció, s csupán lazán kapcsolódik valós eseményekhez, marketingjében a Központi Hírszerzés kémelhárítási tevékenysége születésének nem ismert történetét kínálta. A főszereplő Edward Wilson (akit Damon játszik) részben James Jesus Angleton személyére épül,aki a CIA kémelhárítási operációinak megalapítója volt.

Phillip Allen (William Hurt) karakterének Allen Dulles, OSS-operatív és a CIA leghosszabb ideig szolgálatban lévő igazgatója felel meg a valóságban,míg Bill Sullivan (De Niro) William Joseph Donovan vezérőrnaggyal, az OSS vezetőjével mutat számos hasonlóságot; utóbbira mint a mai CIA „atyjára” tekintenek.

Rajtuk kívül a filmben feltűnnek olyan szereplők, akik tekinthetők utalásnak Richard Helmsre, Dulles utódjára az igazgatói székben; Anatolij Golicin szovjet disszidensre; Jacobo Arbenzre, Guatemala 1951-1954 közötti elnökére és Sam Giancana maffiafőnökre, akit a CIA több ízben is megbízott Fidel Castro ellen irányuló merényletekkel.

Nincsenek megjegyzések: