2008. január 18., péntek

Ébredő sötétség

Az Ébredő sötétség (The Seeker: The Dark Is Rising) Susan Cooper The Dark Is Rising című ötrészes fantasy-könyvsorozata második kötetének 2007-es filmadaptációja David Cunningham rendezésében. A főszerepekben Ian McShane, Alexander Ludwig, Frances Conroy, Gregory Smith és Christopher Eccleston látható.
A Narnia krónikái és a Híd Terabithia földjére megfilmesítéséért is felelős Walden Media és a 20th Century Fox produkciója 2007. október 5-én debütált Észak-Amerikában, Magyarországon pedig november 8-án mutatta be az InterCom.
A történet:Az ifjú Will Stanton rájön, hogy ő az utolsó tagja azon harcosok csapatának, akik életüket a gonosz elleni küzdelemnek, a sötétség és a fény közötti egyensúly megtartásának szentelték.
Will időutazása során hat különböző jelet gyűjt össze, amivel a fényt maga mellé állíthatja és így képes lesz szembeszállni a sötétség gonosz erőivel.
Bemutató:A bemutató dátumát 2007 májusában október 5-re módosították,július végén pedig a címen is változtattak, így a The Dark Is Rising kibővült The Seeker: The Dark Is Risinggá.
Egyéb:1997 júliusában a Jim Henson Pictures megszerezte Susan Cooper The Dark Is Rising című regényének filmadaptációs jogait. A cég felkereste Duncan Kenworthyt a produceri és Andrew Klavant a forgatókönyvírói feladatokra, a film költségvetését pedig 20 millió dollárra lőtték be. A megfilmesítési jog felvásárlását a vállalat elnöke és vezérigazgatója, Brian Henson szorgalmazta, mivel egyik kedvencének vallotta a könyvet.

2005 májusában, mivel a produkció nem lépett egyről a kettőre a Henson Pictures kezei alatt, a Walden Media megvette a lehetőséget, producerként pedig Marc E. Plattet jelölték meg.2006 augusztusában a Walden bejelentette együttműködését a 20th Century Foxszal, minek értelmében a stúdió forgalmazza minden munkájukat.Októberben David Cunningham rendező leszerződött a filmhez, s ellátogatott Romániába, hogy előkészítse a terepet a 2007 elején kezdődő forgatáshoz. Ekkor a bemutató dátuma 2007. szeptember 28-ra volt kitűzve.

Az Ébredő sötétség Susan Cooper az 1960-as és '70-es években íródott The Dark Is Rising könyvsorozatának második kötetén alapszik,amelynek címe megegyezik a teljes sorozatéval. A Walden Media 2005 októberében kérte fel John Hodge-ot a történet vászonra adaptálására.Az alaptörténetnek Cooper írásának mitológiáját tették meg, s Hodge-ra várt a feladat, hogy a könyvből a filmben megjelenítendő eseményeket kiválassza.A sztorit, ami a regény keletkezésének idején játszódik, a mai korba helyezte. A könyvben a főhős felfedez egy régi viking hajót, ennek hozományaként jelennek meg a filmben a vikingek.

Hodge átírta Will Stanton egyes tulajdonságait, így lett 11 helyet 13 éves, s brit állampolgárságából amerikai. Mellékszálakat is fűzött a cselekménybe, amelyek a forrásanyagban nem szerepeltek, köztük testvéri konfliktusokat, szerelmi szálat és az iskolai kiközösítettséget.A „The Walker” elnevezésű szereplő életkora jelentősen csökkent, természete kevésbé határozott, s új háttértörténeti tényezőként megjelenik számára lelkének elvesztése. A forgatókönyv, amellett, hogy igyekszik megőrzi Cooper elbeszélő jellegét, tartalmaz továbbá számos akciójelenetet is.

A forgatás 2007. február 16-án vette kezdetét Romániában,a bufteai MediaPro Studios több stúdiójában.Itt egy angliai falu, a Stanton család vidéki otthona, egy középkori templom és a Nagy Csarnokként („Great Hall”) ismert titokzatos romok díszletei is felépültek.Teljes díszletek is készültek — magában foglalva egy XIII. századi kápolna négy hónapig tartó felújítását —, mivel Joel Ransom operatőr azt szerette volna, hogy körbevegyék a színészeket, s így 360 fokos kameramozgást eszközölhessen az időutazásos jelenetek szemléltetésére.

David Cunningham rendező a vizuális effektusok minimalizálása mellett döntött, így csupán körülbelül 200 készült a filmhez. Ehelyett gyakorlati eszközöket szorgalmazott a különleges hatások megalkotására. A Cseh Köztársaságból hozattak ezernyi kígyót, amiket a színészekre borítottak, valódi vízzel árasztották el a filmben szereplő kastélyt és valódi varjakat tanítottak be, hogy rárepüljenek a színészekre. Cunningham ezen felül viking történelmi rekonstruktőrökkel is konzultált a film azon elemeihez, ahol e nép szerepet játszik.

Vin Burnham jelmeztervező alkotta meg a „The Rider” (Christopher Eccleston) elnevezésű szereplő köpenyét, ami fekete színével és valódi szőr, illetve toll felhasználásval állatjellegű megjelenést kölcsönöz a karakternek. Miss Greythorne (Frances Conroy) számára hóbortos, 1960-as évekbeli ruhákat tervezett, melyeken kelta szimbólumok is helyet kaptak. Conroy és Ian McShane öltözékébe apró kristályok kerültek, hogy csillogó hatást keltsenek a kamera előtt.

Nincsenek megjegyzések: