2008. január 12., szombat

Amerikai gengszter

Az Amerikai gengszter (American Gangster) egy 2007-es amerikai bűnügyi film Steve Zaillian írásában és Ridley Scott rendezésében. A főszerepekben – valós személyeket megformálva – Denzel Washington és Russell Crowe látható. Előbbi egy harlemi drogkirályt alakít, aki a vietnámi háborúból visszatérő amerikai szolgálati gépeken csempészte a heroint az Egyesült Államokba, míg Crowe játssza a nyomozót, aki a gengszter kábítószerbirodalmának megbuktatására törekszik. A filmet eredeti New York-i helyszíneken forgatták. Bemutatójára 2007. november 2-án került sor Észak-Amerikában, Magyarországon pedig 2008. január 17-én kerül a mozikba.

Az Amerikai gengsztert három Golden Globe-díjra jelölték, köztük a legjobb filmdráma kategóriában.
A történet:A hetvenes évek elején virágzott a rendőrkorrupció New Yorkban, és a vietnami háború pusztítása nem csak a hadszíntéren, hanem Amerikában is érezhető volt. A katonák vagy hullazsákban érkeztek haza, vagy egy heroin nevű ópiumszármazék rabjaiként. A drogot aztán megosztották kíváncsi társaikkal, akik szintén függővé váltak. A bűnüldöző szervek segítségével a maffia nagyrészt büntetlenül működhetett ezen a piacon, és több ezer kiló kábítószert tudott eladni a kiszolgáltatott függőknek. Egy csoport kiváltságos és érinthetetlen fehér férfi dollármilliókat fizetett New York-i bíróknak, ügyvédeknek és rendőröknek annak fejében, hogy elhallgassák az igazságot kölcsönösen jövedelmező kapcsolatukról. A La Cosa Nostra és alattvalói verhetetlenek voltak.
A helyzet akkor változott meg, amikor egy Frank Lucas nevű fekete bőrű vállalkozó (Denzel Washington) beszállt a játszmába.
Frank egészen addig jelentéktelen figura volt, csak Bumpy Johnson bűnöző csendes inasaként ismerték. Főnöke váratlan halála azonban üres helyet nyitott a hatalmi szerkezetben, és Lucas kihasználta a helyzetet saját birodalma felépítésére. Lucas ugyan soha nem járt iskolába, de az évek során az utcán kitanulta a "mesterséget”. Tapasztaltságának és találékonyságának köszönhetően rövid időn belül irányítása alá vonta a harlemi drog-kereskedelmet, tisztább, kedvezőbb árú kábítószerrel árasztotta el az utcákat, és kijátszotta az összes nagy bűnszövetkezetet.
Egy Richie Roberts (Russell Crowe) nevű rendőr elég jól ismerte az utcai ügyleteket ahhoz, hogy azonnal megérezze a hatalomváltást az alvilágban. Roberts azt gyanította, hogy valaki az ismert maffiacsaládok fölé emelkedett a ranglétrán, valószínűleg egy fekete díler, aki a semmiből tört fel a csúcsra.
Lucas és Roberts mindketten szigorú etikai szabályokat követtek, ez különböztette meg őket kollégáiktól, és így vált belőlük magányos harcos a törvény két oldalán. A férfiak sorsa összefonódott, és elkerülhetetlen találkozásuk nemcsak a saját életüket változtatta meg, hanem a New York-iak egy egész generációjáét is.
Fogadtatás:A filmet a kritikusok nagy többségben kedvezően fogadták. A Rotten Tomatoes oldalán listázott vélemények 79%-a pozitívan viszonyul az Amerikai gengszterhez.
Komoly esélyesnek tartják az Oscar-díjra stílusát, témáját és a színészek alakítását szemlélve, kiemelve a rendező díj lehetőségét Ridley Scottnak.

Az igazi Frank Lucas, akiről a film egyik fő figuráját mintázták, úgy nyilatkozott, hogy a film 20%-ban állja meg a helyét a valóságban.
Box office:A bemutató előtt több mint két héttel a film egy screenere felkerült az internetre.Az Egyesült Államokban és Kanadában 2007. november 2-án debütált a film 3054 filmszínházban.A toplista tetején indított, 43,6 millió dolláros bevétellel, maga mögé utasítva a Mézengúz című animációs filmet.Brandon Gray, a Box Office Mojo munkatársa rámutatott, az Amerikai gengszter az első bűnügyi történet, ami 30 millió dollár feletti összeget termelt első hétvégéjén, s egyben a legmagasabb nyitást jegyzi Denzel Washington és Russell Crowe karrierjében egyaránt.2008. január 10-ig a film már közel 130 millió dolláros bevételre tett szert csak hazájában, s további 72 milliót gyűjtött a világ többi részén.

Nincsenek megjegyzések: