2008. január 24., csütörtök

Mr. Brooks

A Mr. Brooks egy 2007-es amerikai thriller Kevin Costner, Demi Moore és William Hurt főszereplésével. Észak-Amerikában 2007. június 1-jén került a mozikba, Magyarországon szeptember 27-én mutatták be.
A történet:Képzeljük el Mr. Brooks-ot: sikeres üzletember, bőkezű adományozó, szerető férj és apa. Igazi alappillére társadalmunknak. Mindenki szerint tökéletes. Azonban Mr. Brooks egy sötét titkot őriz: ő egy megállíthatatlan sorozatgyilkos, aki túl okos volt ahhoz, hogy egyáltalán gyanúba keveredjen. Egészen idáig. Mr. Brooks (Kevin Costner) két évre legyőzi sötét oldalát (William Hurt), de a gyilkos ösztön ismét előtör, és amikor végez egy szeretkező párral, maga sem sejti, hogy egy szemtanút hagy maga után. A kukkoló Tom (Dane Cook) lefotózta az eseményeket, és megzsarolja Brooks-ot, azonban nem pénzre, hanem inkább egy életre szóló élményre vágyik. A gyilkos körül szorul a hurok, ráadásul egy okos nyomozónő, Tracy Atwood (Demi Moore) is a sarkában liheg.
Fogadtatás:A Mr. Brooks megosztotta a kritikusokat. A Rotten Tomatoes oldalán 56%-os eredményt tudhat magáénak több, mint 130 vélemény alapján, azzal a végkövetkeztetéssel, hogy „a túl sok mellékszál miatt egyre abszurdabbá válik, ahogy a cselekmény halad előre.”Michael Booth a Denver Posttól azt írja, a „Mr. Brooksban több a tonális váltás, mint egy Philip Glass-koncerten, s sosem képes eldönteni, hogy most thriller, noir, vígjáték vagy farce.”Szintén a vélt műfaji zavarokra mutat rá az Entertainment Weekly munkatársa, mikor úgy nyilatkozik, a „Mr. Brooks ígéretesen indul, ám határozottan válik egyre hihetetlenebbé, s így lesz belőle az első feel-good sorozatgyilkosos film.”

A filmet keblükre ölelők között akadt, aki a színészi játékot tartotta a legerősebbnek. Az egyik kritikus szerint „Costner élete legjobb alakítását nyújtja! Intelligens, nagyszerű thriller fordulatokkal és perverz karakterekkel. Costner és Hurt szenzációs párost alkotnak.”Ezt a sort folytatja az Eclipse Magazine is: „Az utóbbi évtized nem volt kedves Costnerhez, de ezúttal visszatér formájához. Ez egy szép kis thriller, néhány jó – de nem meglepő fordulattal.”A Killer Movie Reviews munkatársa úgy foglalja össze a film lényegét, hogy „Egyesek szerint a morális relativizmus korában élünk, és az okos forgatókönyvet és közepes színészi játékokat felmutató MR. BROOKS egy csipetnyi szépen kiélezett iróniával mélyül el ezen felvetésben.”

Ugyanitt a felhasználók értékelése alapján a Mr. Brooks 75%-ot érdemelt ki,míg az IMDb-n hasonló, 7,7 csillagos átlagot ért el több, mint 12 ezer szavazattal.
Box office:Észak-Amerikában 2453 moziban mutatták be a filmet 2007. június 1-jén, s az első hétvégén 10 millió dollárt hozott, ami a negyedik helyhez volt elég a toplistán a második hete első A Karib-tenger kalózai: A világ végén, a szintén új belépő Felkoppintva és a Harmadik Shrek harmadik heti eredménye mögött.Második hetére a Mr. Brooks bevétele felét vesztette el, így 4,9 millióval a hetedik helyre csúszott.A 20 milliós költségvetésű film átlagos szereplését végül 28,5 millió dolláron zárta augusztus közepén.

A világ többi részén eddig szerényen szerepelt az MGM produkciója. Ausztráliában és Oroszországban 1 millió dollár alatt hozott, míg Franciaországban 2,5 millióval zárt.Több más nagy piac azonban, úgymint az Egyesült Királyság, Németország, Spanyolország és Olaszország, csak októberben, illetve novemberben kerül sorra,így 10 milliós bevételét még jelentősen bővítheti.

Nincsenek megjegyzések: