2008. január 12., szombat

Beowulf-Legendák lovagja

A Beowulf – Legendák lovagja (Beowulf) egy 2007-es amerikai fantasyfilm Robert Zemeckis rendezésében. A Beowulf című angolszász epikus költemény filmadaptációja speciális eljárással készült, melynek keretében a szereplőket digitálisan „elvarázsolják” több technológiát, köztük a motion capture egy továbbfejlesztett verzióját használva. A címszerepben Ray Winstone komputerizált mása látható, a további szerepekben pedig Anthony Hopkins, John Malkovich, Robin Wright Penn, Crispin Glover és Angelina Jolie jelenik meg.
A bemutatóra 2007. november 16-án került sor Észak-Amerikában, míg Magyarországon kevesebb, mint két héttel rá, november 29-én debütált.
A történet:Az epikus költeményen alapuló film főhőse egy Beowulf nevű férfi, aki azért érkezik Heorotba, hogy megszabadítsa azt Grendeltől, a szörnyetegtől, aki rettegésben tartja. Nem számít azonban Grendel anyjára, akit más néven úgy ismernek, „a Sötétség Királynője”.
Míg a film részben hű marad az eredeti műhöz, több eleme, így a párbeszédek, Beowulf és Hrotgar hangsúlyos arroganciája, Heorot észlelhető hedonizmusa, Beowulf és a sárkány küzdelme előtt eltelt idő, Grendel motivációja Heorot megtámadásakor, illetve a Grendel anyja és Beowulf közötti kapcsolat eltér a forrásanyagtól.
Egyéb:1997 júliusában a New York Times bestsellerírója, Neil Gaiman és az Oscar-díjas forgatókönyvíró, Roger Avary megírta a Beowulf vászonra szánt adaptációját.A Gaiman The Sandman című művéből készült film munkálatai során találkoztak és kezdtek el együtt dolgozni.Egyik céljuk az volt, hogy olyan epizódokat tárjanak a nézők elé, amik nem jelentek meg az eredeti költeményben. Így megvilágításba kerül Grendel viselkedésének oka, és az, mi történhetett azidő alatt, míg Beowulf Grendel anyjának barlangjában járt.

A szkriptet az ImageMovers vásárolta meg még abban az évben, s a DreamWorksnél tervezték filmre vinni Avaryval a direktori székben. A projekt azonban nem valósult meg időn belül, így a jogok visszakerültek Avaryhoz, aki azidőtájt A vonzás szabályai rendezésével volt elfoglalva. 2005 januárjában Steve Bing producer Robert Zemeckis rendelkezésére – aki maga szerette volna rendezni a filmet – újjáélesztette a produkciót, meggyőzte Avaryt róla, hogy Zemeckis a digitális technika erejével támogatott víziója megéri a rendezői feladatokról való lemondást. A Columbia Pictures tárgyalásokat kezdett Ray Winstone, Anthony Hopkins, Brendan Gleeson és Robin Wright Penn színészekkel. 2005 augusztusában Angelina Jolie is csatlakozott a szereplőkhöz. Mivel nem véglegesítette a megegyezést a Columbia Pictures-szel a forgalmazásról, Bing új szerződéseket kötött a Paramount Picturesszel az amerikai és a Warner Bros. Pictures-szel a nemzetközi terjesztésről.

2006 júliusában, a Comic-Con Internationalen Neil Gaiman úgy írta le a filmet, hogy „vidítóan erőszakos és különös értelmezése a Beowulf-legendának.”Ugyanezen év októberében bejelentették, hogy a filmet több mint ezer moziban 3D-ben is műsorra tűzik. A stúdiók ugyanazon 3D-s vetítési technológiát használják, mint amivel a Rém rom, a Csodacsibe, és az utóbbi évek októberében újból mozikba került Karácsonyi lidércnyomás 3D-s változatánál is éltek, de nagyobb szélességűt. Ezen kívül a Beowulf 35mm-es változatban is látható lesz.

Nincsenek megjegyzések: