2008. február 3., vasárnap

Az utolsó óra

Az utolsó óra (The 11th Hour) egy 2007-ben készült dokumentumfilm, melynek producere és narrátora Leonardo DiCaprio, rendezői pedig Leila Conners Petersen és Nadia Conners. Adam Lewis, Pierre André Senizergues és Doyle Brunson mind hozzájárultak a film finanszírozásához. A premierre 2007-ben, a 60. cannes-i filmfesztiválon került sor. A közönség 2007. augusztus 17-én nézhette meg először a globális felmelegedési válságról szóló alkotást, ami közel egy évvel Al Gore hasonló témájú, Kellemetlen igazság című produkciója után készült el.

Magyarországon elsőként a fővárosi Kossuth mozi vetítette a filmet: 2008 január 31-én volt a bemutató.
A történet:Szárazság. Éhínség. Nagy árvizek. Rekordokat döntő esőzések. Hurrikánok. Savas eső. Az ismert történelem legmagasabb hőmérsékleti értékei. A katasztrófákat elszigetelt eseményekként mutatják be az esti hírekben. De vajon tényleg olyan elszigeteltek ezek az események?
Az emberiség igen rövid ideje lépett a Föld történetének színpadára, viszont annál markánsabban éreztette, érezteti jelenlétét. Az emberi faj igyekezett és igyekszik biztosítani önnön fennmaradását, életminőségének javítását, s ezért forradalmasította az ipart, a tudományt, a táplálkozást és az orvostant. Az ember ilyen irányú igyekezete azonban soha nem látott változásokat eredményezett.
A Kék Bolygó óceánjai és esőerdői termelik az oxigént, feldolgozzák a széndioxidot, szabályozzák az éghajlatot, időjárást és hőmérsékletet. A rendszer azonban veszélyben forog, hiszen a Föld osrom alá került. Az életet adó természetes gázok közé kipufogó csövekből és kéményekből származó vegyszerek keverednek. Minden egyes rakomány termék létrehozása több rakomány hulladék termelésével jár. Egyre több higany, nehézfém és mérgező vegyszer kerül az óceánokba. Eltűnnek az erdők, terjeszkednek a sivatagok, a sarki jégtakaró olvad, az állandóan fagyott altalaj már repedezik. A Föld felmelegedett. Utoljára 55 millió évvel halt ki ilyen sok faj a Földön, amikor egy meteorit becsapódott a bolygóba.
De vajon állandóak-e ezek a változások? Vagy nem egyebek egy nagy kirakós játék darabjainál, melyeket helyesen összerakva a megfejtő egy nagyobb titok nyitjára lel. Arra a túlságosan is emberi történetére, amely rólunk, bolygónkhoz és egyetlen otthonunkhoz való viszonyunkról szól. Olyan korban élünk, amikor gondolnunk kell környezetünkre, ha tetszik, ha nem.

1 megjegyzés:

The Hungarian írta...

Üdv! Remek lenne, ha tényleg saját magad blogolnál, mert bár a Wikipédia egy szabad lexikon, nem lehet csak úgy bemásolni onnan mindent bárhová, és a magunkénak feltüntetni! Kérlek, a jövőben mellőzd a forrásmegadás nélküli bemásolgatást. A Wikipédia felhasználási feltételeiről itt olvashatsz: http://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Felhaszn%C3%A1l%C3%A1si_felt%C3%A9telek

TÉNYLEG JÓ VOLNA, HA ABBAHAGYNÁD JOGSÉRTŐ TEVÉKENYSÉGEDET! A BLOGOD EGY NAGY NULLÁT ÉR ÍGY. Feltehetőleg csak én szoktam idetévedni, hogy figyelmeztesselek folyton...
Üdv.