2008. február 10., vasárnap

Michael Clayton

A Michael Clayton egy 2007-es amerikai filmdráma Tony Gilroy írásában és rendezésében. A főszerepben George Clooney látható, aki – Anthony Minghella és Steven Soderbergh mellett – egyben executive producer is. Az észak-amerikai bemutató 2007. október 5-én volt, Magyarországon 2008. február 21-től látható.

A filmet 7 Oscar-díjra jelölték, köztük a legjobb film kategóriában.
A történet:Michael Clayton New York egyik legnagyobb vállalati jogi tanácsadó cégének alkalmazottja. A korábban büntetőügyészként tevékenykedő Clayton rendezi el a Kenner, Back & Ledeen piszkos dolgait a cég társalapítója, Marty Back megbízásából. A kiégett férfi a legkevésbé sem elégedett munkájával, azonban válása, egy elbukott üzleti vállalkozás és megnövekedett adóssága kibogozhatatlanul köti a céghez. Karen Crowder peres ügyvéd karrierje egy csoportos kereset több millió dollárról szóló megállapodásán nyugszik, melyet Clayton cége látszólag sikeres végkifejlet felé irányít. Ám mikor a Kenner, Back & Ledeen briliáns és bűnben égő ügyvédje szabotálja az ügyet, Clayton pályafutása legnagyobb kihívásával szembesül.
Fogadatatás:A Michael Claytont kedvezően fogadták a kritikusok. A Rotten Tomatoes-on a több, mint 170 vélemény 90%-a számol be elégedetten Tony Gilroy filmjéről.
Az Entertainment Weekly munkatársa, Owen Gleiberman a lehető legmagasabb értékelést azzal kommentálta, a film „jobb, mint jó, egyszerűen visszaadja a hited.”Roger Ebert, napjaink legnevesebb kritikusa szintén maximális pontszámmal jutalmazta a produkciót.Kollégája, Richard Roeper és Richard Schnikel a Time-tól egyaránt az év legjobb filmjének nevezte a Michael Claytont.
Egyéb:A film premierje 2007. augusztus 31-én volt a Velencei filmfesztiválon, de vetítették a torontói mustrán is szeptember 7-én. Az Egyesült Királyság mozijaiba szeptember 28-án került, rá egy héttel pedig Észak-Amerika kiválasztott filmszínházai kezdék játszani, majd október 12-től országszerte bemutatták. Magyarországra már többszörös Oscar- és Golden Globe-jelöltként érkezik 2008. február 21-én.

Nincsenek megjegyzések: