2008. február 17., vasárnap

Szerelem a kolera idején

A Szerelem a kolera idején (Love in the Time of Cholera) egy 2007-es amerikai film Mike Newell rendezésében, Gabriel García Márquez azonos című regénye alapján. A produkció az első hollywoodi feldolgozása az irodalmi műnek.
A filmet Golden Globe-díjra jelölték a legjobb eredeti betétdal kategóriában.
A történet:Egy szerelmi háromszöget követhet nyomon a néző, Fermina Daza és két udvarlója, Florentino Ariza és Juvenal Urbino doktor között, 50 évet felölelve, 1880 és 1930 között.
Fogadtatás:Steindorff bemutatta a film még bemutató előtt állt végső változatát Márqueznek, aki a film végén egy „Bravo!”-val adott hangot véleményének.

A kritikusok ellenben nem viszonyultak jól a filmhez. A Rotten Tomatoes-on összesített értékelések alapján mindössze 28%-ot érdemelt ki a Szerelem a kolera idején.A Time magazin 2-es osztályzatot adott rá, azzal magyarázva, a film „komoly esélyes az egy nagyszerű regényből adaptált legrosszabb film díjára...hagyják a filmet, olvassák el újra a könyvet.”
Box office:A 45 millió dollárból készült filmet 2007. november 16-án mutatta be a New Line Cinema 852 észak-amerikai filmszínházban. 1,9 millió dolláros első hétvégéjét a Box Office Mojo „vérszegénynek” nevezte;gyors iramban fogyatkozott a film iránt az érdeklődés,így végül 4,6 milliót keresett hazájában.

Nemzetközileg 2008. január 27-ig 17 millió dollárt gyűjtött, túlnyomó részt dél-amerikai, illetve más latin országokból, a legnagyobb érdeklődés ezidáig mégis Olaszországban mutatkozott iránta, ahol 2007. december 21-e óta 5 millió dollárnak megfelelő eurót hozott.
Egyéb:Scott Steindorff producer két évet töltött azzal, hogy rábírja a Márquezt a könyv megfilmesítési jogainak eladására, mondván, ő Florentino és addig nem adta volna fel, míg megszerzi, amit akar.

A film nagy része a történelmi, fallal körbezárt kolumbiai városban, Cartagenában játszódik. Egyes jelenetekben látható a Magdolna-folyó, és Sierra Nevada de Santa Marta hegység.
A forgatási helyszínek között szerepelt London is.

Maga García Marquez kezdeményezte, hogy az énekes-dalszerző Shakira járuljon hozzá a filmhez két dallal. A dalokat, a teljes filmzenével egyetemben Antonio Pinto brazil zeneszerző írta. A „Despedida” című szerzeményt, melynek zenéjét közösen szerezték, szövegét pedig Shakira írta, Golden Globe-díjra jelölték.

1 megjegyzés:

The Hungarian írta...

Üdv! Remek lenne, ha tényleg saját magad blogolnál, mert bár a Wikipédia egy szabad lexikon, nem lehet csak úgy bemásolni onnan mindent bárhová, és a magunkénak feltüntetni! Kérlek, a jövőben mellőzd a forrásmegadás nélküli bemásolgatást. A Wikipédia felhasználási feltételeiről itt olvashatsz: http://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Felhaszn%C3%A1l%C3%A1si_felt%C3%A9telek

TÉNYLEG JÓ VOLNA, HA ABBAHAGYNÁD JOGSÉRTŐ TEVÉKENYSÉGEDET! A BLOGOD EGY NAGY NULLÁT ÉR ÍGY. Feltehetőleg csak én szoktam idetévedni, hogy figyelmeztesselek folyton...

HA A PORT.HU-T FEL TUDOD TÜNTETNI FORRÁSKÉNT, a WIKIPÉDIÁT MIÉRT NEM?????

Üdv.