2008. február 3., vasárnap

Szkafander és pillangó

A Szkafander és pillangó (Le scaphandre et le papillon, angol címén The Diving Bell and the Butterfly) egy 2007-es francia filmdráma. Premierje a 2007-es cannes-i filmfesztivál versenyprogramjának keretében volt, május 22-én.
A Jean-Dominique Bauby memoárjain alapuló film a szerző életét meséli el a 43 éves korában bekövetkezett masszív stroke-ját követően, amely a bezártság szindróma állapotába taszította, egyetlen módként a külvilággal való kommunikációra bal szemhéjának mozgatását hagyva.
A filmet két Golden Globe-díjat nyert, köztük a legjobb rendező kategóriában.
A történet:A film Jean-Dominique Bauby világhírű könyvéből készült. Abból az írásból, amit a francia Elle magazin volt főszerkesztője emberfeletti erővel készített el. Bauby 43 éves korában agyvérzést kapott, egész teste lebénult, egyedül a bal szemét volt képes mozgatni. Az ágyhoz kötött férfinek egyetlen kommunikációs lehetősége maradt a világgal: a szeme. Egy speciális jelrendszert elsajátítva diktálta le érzéseit és gondolatait a test csapdájába szorult lélekről, az érzelmeiről, az emberi fantázia szárnyalásáról.
A nagyvilági életet élő, feleségét és három gyerekét a szeretője kedvéért elhagyó férfi, erősnek és sérthetetlennek hitte magát. Betegsége egyik pillanatról a másikra helyezte egy idegen világba, ahol az ápolókon kívül önmaga lett a leggyakoribb társasága. Tehetetlensége emberfeletti teljesítményre ösztönözte, könyve a törékeny testbe zárt emberi lélek erejéről szól.

A film megrázó és felemelő egyszerre, Bauby szarkasztikus humora, melyet a film alkotói is megőriztek, közel hozza a nézőhöz ezt az érzelmes és nehéz történetet.
Fogadtatás:A Szkafander és pillangó kiemelkedően jó visszajelzéseket kapott. A Rotten Tomatoes oldalán 102 kritikus 94%-a írt elismerően a filmről.
Egyéb:A rendező, Julian Schnabel ellenállt a gyártócég nyomásának, amely angol nyelven akarta elkészíteni a filmet. Schnabel úgy vélte, a könyv gazdag nyelvezete nem működne angolul, s ezért ő maga is megtanult franciául.

A főszerepre eredetileg Johnny Depp volt kijelölve, azonban a színész nem tudta egyeztetni munkanaptárában a filmet a A Karib-tenger kalózai: A világ végénnel, így ki kellett szállnia a projektből.

1 megjegyzés:

The Hungarian írta...

Üdv! Remek lenne, ha tényleg saját magad blogolnál, mert bár a Wikipédia egy szabad lexikon, nem lehet csak úgy bemásolni onnan mindent bárhová, és a magunkénak feltüntetni! Kérlek, a jövőben mellőzd a forrásmegadás nélküli bemásolgatást. A Wikipédia felhasználási feltételeiről itt olvashatsz: http://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Felhaszn%C3%A1l%C3%A1si_felt%C3%A9telek

TÉNYLEG JÓ VOLNA, HA ABBAHAGYNÁD JOGSÉRTŐ TEVÉKENYSÉGEDET! A BLOGOD EGY NAGY NULLÁT ÉR ÍGY. Feltehetőleg csak én szoktam idetévedni, hogy figyelmeztesselek folyton...
Üdv.