2008. február 10., vasárnap

Fűrész IV

A Fűrész IV (Saw IV) egy 2007-es amerikai horrorfilm, a népszerű Fűrész-sorozat negyedik része. A rendezői székben a második és harmadik részt is jegyző Darren Lynn Bousman ült.
A film bemutatója Észak-Amerikában az előző epizódokhoz hasonlóan az év halloweent megelőző hétvégéjére esett, azaz 2007. október 26-ra. Magyarországon a Budapest Film a kezdetben kijelölt 2008. január 10-ről február 7-re módosította a premier dátumát.
A történet:Fűrész és tanítványa, Amanda már halott.Kerry nyomozó meggyilkolásának hírére két tapasztalt FBI profilkészítő, Strahm ügynök (Scott Patterson) és Perez ügynök (Athena Karkanis) érkezik a megcsappant létszámú kerületi kapitányságra, hogy segítsenek a veterán Hoffman nyomozónak (Costas Mandylor) Fűrész utolsó véres áldozati játékának részleteit összerakni. Csakhogy a kommandós egység parancsnokát, Rigget (Lyriq Bent), az egyetlen helyi rendőrtisztet, aki még nem ismerte meg személyesen is Fűrész (Tobin Bell) keze munkáját, hirtelen elrabolják. A férfinek, aki az őrült zseni hátborzongató játékának részesévé válik, mindössze 90 perce van arra, hogy kikerüljön az egymással összefüggő halálos csapdák ördögi szövevényéből, vagy viselnie kell a következményeket.
Rigg városszerte tartó ámokfutása során hullákat hagy maga után, amerre csak jár, és Hoffman nyomozó az FBI-al karöltve olyan, rég eltemetett titkok nyomára bukkan, amelyek Fűrész volt feleségéhez, Jillhez (Betsy Russell) vezetik el őket. Feltárul Fűrész ördögi lelkének titka, és fény derül a bábmester igazi szándékaira, és arra a terve, amelynek minden volt jelenlegi és eljövendő áldozata a része.
Fogadtatás:A kritikusok kevezőtlenül fogadták a filmet. A Rotten Tomatoes-on olvasható vélemények mindössze 20%-a szolgál pozitív visszajelzéssel.

Scott Schueller a Chicago Tribune-től azt írta, „a film annyira éles, mint egy gumikés.” „Ha Bousman filmjének borzasztó felépítése hatására nem adja fel a gyomrunk, a pornográf határán mozgó erőszakosság majd tesz róla. Nyugtalanító elképzelni, hogy bárkinek tetszik, ha az ócska szenny fröccsen a vászonra.”
A The Hollywood Reporter munkatársa, Frank Scheck szerint „a híresen találékony kínzásjelenetek itt úgy tűnik, kifogytak a képzelőerőből,” de hozzátette, „még nem olyan kétségbeesett próbálkozás, mint a Rémálom az Elm utcában és a Péntek 13. sokadik része.”A The San Francisco Chronicle újságírója szerint a film „a mészárlós filmek Szirianája, annyira bonyolult és körülményes, hogy csak akkor reménykedhetünk a teljes megértésében, ha előző este sok halat ettünk, aztán megnéztük az összes korábbi részt, sorrendben, éppen mielőtt beléptünk a moziterembe.”
Box office:A film két közvetlen elődjéhez hasonlóan a toplista első helyén nyitott Észak-Amerikában.
31,8 millió dolláros három napos bevétele a Fűrész II 31,7 milliós és a Fűrész III 33,6 milliós, hasonló időtartam alatt elért összege között helyezkedik el.Végső bevételüket azonban nem tudta megközelíteni, mivel az érdeklődés iránta gyors iramban csökkent.
63,3 millió dolláros végeredményével a Fűrész-sorozat harmadik legnagyobb bevételt elérő epizódjává vált.A nemzetközi porondon 2008. január 20-ig további 56,2 millió dollárt gyűjtött, így összbevétele közel 120 millió dollár.
Egyéb:A Fűrész III stábjának 90%-a közreműködik a negyedik részben is.A rendezői feladatok ellátására David Moreau és Xavier Palud is szóba került, mielőtt újfent Darren Lynn Bousman kapta a megbízatást.

A film előkészületei 2007. február 12-én kezdődtek meg.A forgatás 2007. április 16-tól kezdve hat héten át tartott, május 30-ig. Helyszínéül a második és harmadik részhez is használt ontariói Torontót választották.Az utómunkálati fázisba a produkció május 19-én lépett.


A 2007-es Comic Conon a rendező, Bousman és Mark Burg producer nyilvánosságra hozták, hogy az MPAA a legmagasabb, NC-17-es korhatárkategóriába (csak 17 éven felüliek látogathatják) sorolta a filmet, amit a megnevezés szerint extrém szemléletes erőszakosság, súlyos testi sértések ábrázolása, átható terror és véres kínzásjelenetek indokoltak. Ekkor a készítők a döntés előtt álltak, hogy újravágják-e az egy fokkal alacsonyabb, R-es besorolásért, vagy akkori formájában küldjék-e mozikba a filmet.
Végül az előbbi mellett döntöttek, így 2007. augusztus 30-án hivatalosan bejelentették, hogy kiemelten véres erőszakossága, folyamatos kínzásábrázolása és nyelvezete miatt a Fűrész IV R-es korhatárbesorolást kap, vagyis 17 éven aluliak csak felnőtt kísérettel látogathatják.

Magyarországon a Filmiroda Igazgatóságának korhatár-bizottsága a lehető legmagasabb, s rendkívül ritkán használt X kategóriába sorolta a Budapest Film által forgalmazott filmet „szélsőségesen és indokolatlanul erőszakos” tartalma miatt. Ez azt jelenti, hogy a filmet vetítő moziknak a törvény szerint a szokásos 3% helyett 25%-os kulturális járulékot kell fizetniük. A piacvezető Palace Cinemas, amely csak Budapesten kilenc mozit üzemeltet, nem tűzi műsorára a filmet, míg a Cinema City vállalja a plusz kiadást, s az egyik fővárosi filmszínházában bemutatja a megszokott jegyáron. Taba Miklós, a KÖH Filmiroda Igazgatóság vezetője elmondta, az ilyen filmeknek külön erre szakosodott mozikban a helye, azonban Magyarországon nem üzemeltetnek efféle filmszínházat, feltehetőleg az üzletet rontó többletjárulék miatt.


2007. augusztus 31-én indult a film hivatalos weboldala. Ugyanezen napon került fel a Yahoo Movies-ra az előzetes.
A Lionsgate a 2004-es első rész óta rendszeresen megrendezi az éves Fűrész Véradást az Amerikai Vöröskereszttel. A Fűrész-filmekre ellátogató nézők az első alkalom óta 38 000 pint vérrel járultak 112 500 élet megmentéséhez.

Nincsenek megjegyzések: