2008. február 24., vasárnap

Sweeney Todd,a Fleet Street démoni borbélya

Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya egy 2007-es film, kategóriáját tekintve fekete komédia/horror film/musical, az azonos című Stephen Sondheim és Hugh Wheeler musicaljéből készült adaptáció. A filmben Johnny Depp játssza a címszerepet. Ez a hatodik alkalom, hogy Depp a rendező Tim Burtonnel dolgozik együtt, akinek felesége, Helena Bonham Carter alakítja Mrs. Lovett-et. A film az Amerikai Egyesült Államokban 2007. december 21-én, Angliában 2008. január 28-án került bemutatásra. Magyarországon a tervezett bemutatás időpontja 2008. február 21. A 65. Golden Globe-díjátadón elnyerte a Legjobb film (musical vagy vígjáték) és a Legjobb színész (vígjáték vagy musical) díjakat. A 80. Oscar-díj Gálán pedig jelölést kapott a Legjobb férfi főszereplő, a Legjobb díszlet és a Legjobb jelmeztervezés kategóriákban.
A történet:Benjamin Barker (Johnny Depp), egy borbély, akit igazságtalanul letartóztat és Ausztráliába küld kényszermunkára a kéjéhes Turpin Bíró (Alan Rickman), aki megkívánja Barker "gyönyörű és erényes" feleségét, Lucy-t(Laura Michelle Kelly). Tizenöt évvel később Barker visszatér, miután megszökött és búcsút vett tengerész barátjától Anthonytól (Jamie Campbell Bower), és felveszi Sweeney Todd személyiségét. Visszamegy régi lakásába, amely Nellie Lovett (Helena Bonham Carter) pite boltja felett van a Fleet Streeten. Mrs. Lovett elmondja neki, hogy miután őt letartóztatta, Trupin megerőszakolta a feleségét, aki megmérgezte magát a megaláztatás miatt, és Trupin gyámként magához vette Barker lányát, Johannát. Miután ezeket a híreket megtudja, Todd bosszút esküszik, mielőtt újra megnyitja borbély üzletét az emeleti lakásban.
Egyéb:Johnny Depp játssza Benjamin Barkert/Sweeney Toddot, a borbélyt, aki felesége és kislánya elvesztésébe beleőrülve elvágja ártatlan kuncsaftjai torkát.
Helena Bonham Carter játssza Mrs. Lovettet, Todd bűntársát, aki az áldozatokat belesüti a híres húsos pitéibe.
Alan Rickman játssza Turpint, egy gonosz bírót, aki bezáratta Toddot és megerőszakolta a feleségét. Ezután örökbefogadta Todd lányát, Johannát, mint a gyámja, és a lány szobájának falán lévő lyukon át kémkedik utána. Feleségül szándékozik őt venni, habár Johanna még alig 15 éves.
Timothy Spall játssza Beadle Bamfordot, Turpin brutális bérencét.
Sacha Baron Cohen játssza Danial Higginst/Signor Adolfo Pirellit, Todd ír (álruhában olasz) riválisát és korábbi alkalmazottját.
Laura Michelle Kelly játssza Lucy Barkert, Todd feleségét. A férje távollétében egy őrült koldus lett belőle, azt követően, hogy Trupin megerőszakolta.
Jayne Wisener játssza Johanna Barkert, Todd lányát.
Jamie Campbell Bower játssza Anthony Hope-ot, egy tengerészt, aki támogatja Toddot és beleszeret Johannába.
Ed Sanders játssza Tobias "Toby" Ragg-et, Pirelli gin-kedvelő asszisztensét, aki később csatlakozik Toddhoz és Lovetthez. Egy dologházban élt és dolgozott fiatal éveiben, mielőtt Pirelli becsapta volna.

Nincsenek megjegyzések: