2008. február 10., vasárnap

Jesse James meggyilkolása,a tettes a gyáva Robert Ford

A Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford) egy 2007-es western Ron Hansen 1983-ban megjelent regénye alapján, Andrew Dominik írásában és rendezésében. A főszerepben a producerként is közreműködő Brad Pitt, illetve az alakításáért Golden Globe-díjra jelölt Casey Affleck látható.

A film forgatása a Winnipeg állambeli Calgaryben, Edmontonban zajlott. Eredetileg 2006-os bemutatóra szánták, ám végül csak két évvel elkészülte után, 2007. szeptember 27-én került korlátozott számú kópián az amerikai mozikba. A magyar bemutatóra 2008. február 28-án kerül sor.
A történet:Robert Ford csatlakozik Jesse James csapatához, akiknek menekülniük kell a törvény és azok elől, akiknek a rájuk kitűzött vérdíjra fáj a foga. Idővel ezek az egyszerű emberek elkezdik tisztelni Jamest és bandáját – sőt, a barátságos közvélemény lázadó hősöket csinál belőlük. Jesse Jamesből híresség válik. Minél nagyobb a hírneve, annál jobban kell rejtőzködnie. Az ifjú Robert Ford – aki egykoron példaképként, hősként tisztelte őt – egyre inkább neheztel Jesse-re, és bosszúra szomjazik. Bátyjával, Charleyval tervet szőnek arra irányulóan, hogy megöljék Jamest, és átvegyék a bandában betöltött szerepét.
Fogadtatás:A film a kritikusok körében jó fogadtatásban részesült. A Rotten Tomatoes-on szereplő újságírói vélemények éppen háromnegyede pozitív kicsengésű.

Richard Roeper az Ebert & Roeper tévéműsorban azt mondta, „Ha szereti az olyan klasszikus és stílusos hangulatú westerneket, mint a McCabe és Mrs. Miller és a The Long Riders, ez az ön filmje.”Peter Travers, a Rolling Stone-tól dicsérő szóval illette a film helyszíneinek részletgazdagságát és Roger Deakins operatőr munkáját.
Egyéb:2004 márciusában a Warner Bros. és a Plan B Entertainment megvásárolta Hansen könyvének megfilmesítési jogait. A rendezésre és a regény vászonra adaptálására Andrew Dominikot kérték fel, Jesse James szerepére pedig Brad Pittet szemelték ki.Robert Ford megszemélyesítőjét végül Casey Affleck és Shia LaBeouf közül választották ki; Affleck kapta meg a feladatot, mivel LaBeoufot túl fiatalnak érezték a szerepre.2005 januárjára Pitt aláírt a filmhez;szerződésében kiköttette, hogy a stúdió nem változtathatja meg a film címét.A felvételek augusztus 5-én kezdődtek meg Calgaryben.A további forgatási helyszínek között találjuk Albertát, ezen belül a McKinnon síkságot, a Heritage Parkot, a Fairmont Pallaiser Hotelt, a Kananaskis területet, több magánbirtokot és a történelmi Ford Edmonton Parkot.A coloradói Creede városának újraépítése 1 millió dollárt emésztett fel.A forgatás 2005 decemberében fejeződött be.

A rendező eredetileg a „hírnév és hírhedtség sötét, elmélkedő vizsgálódásának” szánta a Jesse James meggyilkolását, Terrence Malick rendező stílusához hasonlóan,[8] s ennek megfelelően vágta a filmet. A stúdió azonban ellenvetett Dominiknak, kevesebb merengést és több akciót szerettek volna, Clint Eastwood filmjeinek modorában. A produkció egyik változata több, mint három órás volt. Brad Pitt és Ridley Scott producerek és Michael Kahn vágó közösen dolgoztak a különböző verziók összerakásán, amik azonban nem kaptak elég erős értékelést a tesztközönségektől, ugyanakkor a negatív visszajelzések ellenére Pitt és Affleck játékát karrierjük egyik legjobbjának vélték.

Nincsenek megjegyzések: