2007. december 26., szerda

Mézengúz


A Mézengúz (Bee Movie) 2007-ben bemutatott számítógép-animációs film Jerry Seinfeld, Renée Zellweger, Matthew Broderick, Patrick Warburton, Chris Rock és John Goodman hangjával az eredeti változatban.
A DreamWorks Animation vígjátéka az első film, aminek forgatókönyvét Seinfeld írta (aki egyúttal produceri feladatot is ellátott), három társával. A szereplők és a stáb között többen is akadnak, akik a humorista régóta futó, NBC-s Seinfeld című sitcomjának munkatársai voltak, így Spike Feresten és Andy Robin írók, illetve Michael Richards, Patrick Warburton és Larry Miller komikusok.
A film eredeti címe szójáték a B movie, azaz B-film kifejezéssel.
A film a jegypénztáraknál jól teljesít. Észak-Amerikában 2007. november 2-án került a mozikba, s noha az első helyet nem tudta ekkor megszerezni, 38 millió dollárt hozott három nap alatt.Második hetére megfosztotta trónjától az Amerikai gengsztert; 25 milliós bevétellel ezúttal már elfoglalhatta a dobogó legfelső fokát.A mozik számára mozgalmas Hálaadás-hétvégét követően közel 112 millió dolláron áll bevételi mutatója.Az Egyesült Államokon és Kanadán kívül a filmet csak Oroszországban, Lengyelországban és néhány kisebb piacon mutatták be november 25-ig, ezekből 12 millió dollárnak megfelelő összeget hozott.
A történet:A tanulmányaival frissen végzett méhecskét, Barry Bee Bensont csalódottsággal tölti el, hogy csak egyetlen karrierlehetőség áll előtte – a mézkészítés. Mikor először merészkedik a külvilágba a kaptárból, megszegi a méhek világának egyik alapvető törvényét, s szóba áll egy emberrel, Vanessával, a New York-i virágárussal. Megdöbbenéssel tölti el a felfedezés, hogy az emberek évszázadok óta lopják és eszik a méhek mézét, s világossá válik előtte, hogy mire hivatott valójában az életben: a világot rendbe kell tennie, az emberiséget be kell perelnie a drága mézük eltulajdonításáért. Benyújtványát megnyeri, így a létező összes mézet lefoglalják és visszaszolgáltatják a méheknek. Ám most, hogy a méhek hatalmas ellátmányra tettek szert, a munka fölösleges, s a dolgozók elvesztik állásukat, így nem tudják eltartani családjukat. Barry arra is ráébred, hogy ha a méhek nem porozzák be a virágokat, a növények elpusztulnak és nem produkálnak több oxigént. Hogy a dolgokat visszazökkentsék a helyes kerékvágásba, Barrynek és Vanessának meg kell találnia a módot a virágok újbóli beporozására és a méhek munkaellátására, melőtt a természeti egyensúly végleg megbicsaklik.
Fogadtatás:A film kritikai visszhangja vegyesen alakult, a Rotten Tomatoes oldalán nagyjából megegyezik a filmet kedvelők és az ellentábor aránya az 51%-os értékelést tekintve.

Ron Rosenbaum író-újságíró a film üzenetét „gyermeki jelleggel totalitáriusnak” nevezte, azzal magyararázva, hogy „a film nem a gondolkodó méheket ünnepli, hanem azokat, amelyek belátják az önmagukra gondolás veszélyességét, elhagyják egyéniségüket, s a kaptár részévé válnak, a mézgyártó gépezet robotjává.”

A New York Times tudományos újságírója, Natalie Angier bírálattal illette a Mézengúz, egyúttal a Z, a hangya és az Egy bogár élete készítőit, amiért tévesen a hímeket tüntetik fel a rovarközösségek dolgozóiként.A lap kritikusa, A.O. Scott pozitív véleménnyel szolgált a filmről, szerinte „A leghitelesebb aspektusa a Mézengúznak, hogy játékidejéből sokat tölt el azzal, hogy boldogan zümmög körbe-körbe, miközben kiszagolja a friss vicceket, bárhol is virágozzanak.”

Nincsenek megjegyzések: