2007. december 30., vasárnap

Az arany iránytű


Az arany iránytű (The Golden Compass) a New Line Cinema fantasyfilmje, Philip Pullman Az Úr sötét anyagai - könyvtrilógiájának első kötete , az Északi fény (az Egyesült Államokban a filmmel azonos címen jelent meg) alapján. A történet egy Lyra nevű kislány kalandjait meséli el a messzi északon, miközben barátját keresi. A projektet 2002 februárjában jelentették be, a különböző fantasy-adaptációk sikerét követően, s a 180 millió dolláros költségvetésű produkció a stúdió legnagyobb vállalkozása fennállása óta, miután az elmúlt év sorozatos kudarcokat hozott a jegypénztáraknál.2007 októberében a Katolikus Liga a film bojkottjára szólított föl, a forrásanyag vélt anti-katolicista témái okán. A Vatikán egy közleményben istentelennek nyilvánította a filmet.
A bemutatóra december 7-én került sor Észak-Amerikában, hazánkba pedig a rákövetkező csütörtökön érkezett az InterCom forgalmazásában.


A történet:Ez a világ a mi világunk. Vagy mégsem? Lyra Belacqua Oxford környékén nõ fel, Angliában él. Valahogy mégis minden egészen más: minden emberhez személyes démon tartozik, mely a lelkének állatformában élõ, önálló megtestesülése. Brytannia is más, Norvégia is… de a barátság ugyanolyan. És egy 12 éves kamaszlány számára természetes, hogy amikor egy barátját elrabolják, és egy párhuzamos univerzumba kényszerítik, õ elindul, hogy megküzdjön a támadókkal, és hazavigye azt, akit a legjobban szeret.
A legkülönfélébb lények (páncélos medvék, hárpiák, szitakötõn lovagló epetörök, lélekzabáló fantomok) tarka forgatagában, alakváltó lelke társaságában vándorol világról világra. A lélek leginkább hermelinformában szeret utazni, de néha delfin vagy molylepke alakjában jelenik meg, és segít a kis Lyrának, hogy végül szembekerülhessen Lord Asriellel (Daniel Craig), aki egy kozmikus lázadást szervez éppen.
Fogadtatás:A rendkívül költséges film 2007. december 7-én került az észak-amerikai mozikba, egyedüli bemutatóként.Nyitóhétvégéjén 25,8 millió dollárt hozott,ami elmarad a prognosztizált, a büdzsé fényében egyébként is alacsony 30-40 milliótól. A decemberi fantasyk közül ez az eredmény a 2006-os, számilliót felemésztő Eragonhoz áll legközelebb, amely 23,2 millió dollárt keresett első három napján,s messze elmarad a 2005-ben bemutatott, Az arany iránytűéhez hasonló összegből készült Narnia krónikái: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény 65,6 milliójától.Az eddig csalódást keltő szereplést többnyire az általában közepes kritikáknak és a Katolikus Liga ellenkampányának tulajdonítják.

A világ többi részén mindazonáltal 51 millió dollárnak megfelelő jegybevételt ért el a film 27 országból első hétvégéje folyamán.
Lesz-e folytatás:A New Line Cinema megbízta Hossein Amini forgatókönyvírót a trilógia második kötete, A titokzatos kés adaptálásával, melyet előreláthatólag 2009 végén mutatnának be; ezt követi majd a harmadik fejezet, A borostyán látcső. Toby Emmerich, a New Line elnöke ugyanakkor Az arany iránytű anyagi sikerétől tette függővé a második és harmadik rész elkészültét.

Nincsenek megjegyzések: