2008. május 17., szombat

Indiana Jones és a kristálykoponya királysága

Az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull) egy 2008-as amerikai kalandfilm Steven Spielberg rendezésében és George Lucas produkciójában. Az Indiana Jones-sorozat 1957-ben játszódó negyedik része egy idősebb és megfontoltabb főhőst tár a nézők elé, újfent Harrison Ford alakításában, aki szembeszáll a Szovjetuniót képviselő Spalko ügynökkel (Cate Blanchett) a kristálykoponya utáni hajszában. Indy oldalán ott van egykori szeretője, Marion Ravenwood (Karen Allen), régésztársa, Mac (Ray Winstone) és az ifjú Mutt (Shia LaBeouf) is. John Hurt és Jim Broadbent Jones akadémikus társainak szerepében láthatók.

A film fejlesztési gödörben állt már 1989, az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag bemutatója óta, mivel Spielberg és Ford tetszését kezdetben nem nyerte el Lucas ötlete a koponyákról mint a cselekmény mozgatórugóiról. Jeb Stuart, Jeffrey Boam, M. Night Shyamalan, Frank Darabont és Jeff Nathanson forgatókönyvírók mind előálltak egy-egy vázlattal, mielőtt David Koepp szkriptje mindhárom férfit meggyőzte. A forgatás végül 2007. június 18-án vette kezdetét Új-Mexikó, a Connecticutban található New Haven, Hawaii és a kaliforniai Fresno helyszínein, illetve Los Angeles-i stúdiókban. Hogy megmaradjon a folytatólagosság a korábbi epizódokkal, a stáb túlnyomó részt a hagyományos kaszkadőrmunkára hagyatkozott a számítógépanimációs dublőrök helyett, Janusz Kamiński operatőr pedig tanulmányozta Douglas Slocombe stílusát az első három filmen.

A reklámkampány erősen támaszkodik a közönség nosztalgiájára, így mind a négy filmet magában foglalja. A produkció iránti várakozást fokozza a titoktartás, aminek megszegéséért egy statisztától jogi elégtételt vettek a készítők, míg egy másik férfit a filmmel kapcsolatos különböző dokumentumokat tartalmazó számítógép eltulajdonításáért tartóztattak le. Az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága bemutatója világszerte 2008. május 22-re van kitűzve.
Történet:Frank Marshall producer megerősítette, hogy a film 1957-ben fog játszódni, tizenkilenc évvel az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag történéseit követően, vagyis pontosan annyi idő telt el Indiana Jones életében, mint a valóságban. Most csendes életet él tanárként, mígnem újra kalapot vesz és ostort ragad, hogy szembeszálljon a Szovjetunió ügynökeivel a kristálykoponyák megszerzéséért zajló hajszában. „Az elmélet az, hogy magasabb erők vagy földön kívüli erők formálták őket, vagy egy másik világból származnak, vagy egy ősi maja civilizáció rendelkezett e hatalommal” – magyarázza Marshall. Indy utazása átvezet Új-Mexikón, Connecticuton, Mexikóvároson és Peru dzsungelein, és Az elveszett frigyláda fosztogatói végéről ismert raktárépületen.Finom humor lesz benne Indiana korát illetően.

A második előzetes megjelenésével egyidőben közzétették a hivatalos szinopszist is, amely magyarul így hangzik:

„A legújabb Indiana Jones kaland az USA délnyugati részén kezdődik, a sivatagban, 1957-ben – a hidegháború csúcsán. Indy és társa, Mac alig tudnak elmenekülni az aljas szovjet ügynökök karmaiból egy elhagyatott repülőtéren.

Jones professzor hazatér a Marshall egyetemre, és azt látja, hogy a dolgok csak még rosszabbra fordultak. Közeli barátja, a dékán elmondja neki, hogy Indy tevékenysége a közelmúltban gyanússá vált a hatóságok szemében, és hogy a kormány nyomást gyakorolt az egyetemre, hogy kirúgják Jonest. Indy már épp készül elhagyni a várost, amikor találkozik egy Mutt nevű ifjú lázadóval, aki ajánlatot hozott a kalandos kedvű régésznek: ha segít Muttnak egy nagyon személyes küldetésben, akkor lehet, hogy megszerezheti a történelem leglátványosabb régészeti leletét, Akator Kristálykoponyáját, a legendás kincset, melyet oly sok monda, babona és félelem övez.

Ám amint Indy és Mutt elindulnak Peru legtávolabbi zugai felé, az ősi sírok, elfeledett felfedezők és a legendás aranyváros vidékére, hamarosan ráébrednek, hogy nem csak ők kutatnak a kincs után. A szovjet ügynökök szintén a Kristálykoponya nyomában járnak. Főnökük a jéghideg, lehengerlően gyönyörű Irina Spalko, akinek elit katonai osztaga világszerte kutatja a titokzatos Kristálykoponyát, amelyről azt hiszik, hogy segíteni fog a szovjeteknek a világ leigázásában... már amennyiben meg tudják fejteni a titkát.

Indynek és Muttnak ki kell játszaniuk a könyörtelen szovjeteket, követniük kell a rejtély kifürkészhetetlen nyomait, meg kell vívniuk az ellenségekkel és a kétes szándékú barátokkal, és mindenek felett meg kell akadályozniuk, hogy a varázslatos erejű Kristálykoponya a legveszélyesebb kezekbe kerüljön.”


Forrás: Wikipédia

Nincsenek megjegyzések: